lauantai 10. tammikuuta 2015

Kuonopannan käytöstä

"Kuonopannan avulla koirasi oppii kävelemään nätisti ilman vetämistä. Totuta koirasi kuonopantaan ennen ulkoilua. Kuonopannan tulee olla oikean kokoinen, ei liian tiukka, vaan mielummin hieman löysä. Mittaa koiran kuononympärys niin, että jätät sormen paksuuden verran väljyyttä. Hihna kiinnitetään kuonon alla olevaan lenkkiin. Kuonopanta toimii niin, että hihnan kiristyessä koiran pää kääntyy ja näin ollen hankaloittaa vetämistä. Käytä kuonopannan kanssa myös tavallista pantaa yllättävien tilanteiden varalle." -Haukun Paikka


Kuonopanta yhdistetään usein ns. "pahoihin koiriin" ja etenkin puremiseen. Tarkoitus on kuitenkin aivan toinen. Tämän opimme yhdeltä maailman huonoimmalta retkeltä jolloin tavallisella pannalla meneminen koitui katastrofiksi.

Pannan historia alkaa kesäloman puolesta välistä jolloin olimme lähdössä Italiaan. Veimme Roopen ensimmäistä kertaa koirahoitolaan. Sinne sitten lähdettiin illalla ja jätettiin poika leikkimään. Seuraavana päivänä saatiinkin kuulla että Roope oli hepuloinut yön, merkannut koko hallin, vetänyt lenkeillä ja ollut yöllä levoton. Kyllä nyt tyhmäkin tietää että kyseessä oli aivan tavallinen eroahdistus. Omistaja oli kuitenkin vetänyt Roopen eristykseen ja ottanut tämän kuonopannan käyttöön. Poika ristittiin ongelmakoiraksi joka siis tarkoitti että tulisi lisämaksuja. Se ei haitannut ollenkaan. Kunhan pitäisivät hyvää huolta ongelmakoirastamme niin kaikki olisi hyvin. Hassua oli että kyseinen ihminen oli ongelmakoira-kouluttaja ja nämä oireet pitäisivät olla hallussa. Noh, mahtavin puoli tässä oli kuitenkin että mukaan tarttui kuonopanta joka on ollut kovassa käytössä siitä lähtien. 


Minulla ei ole siis yhtään tietoa mistä olemme omamme saaneet mutta siitä on ollut apua etenkin minun ja Annin talutuksessa. Roope on oppinut sen myötä kävelemään siististi myös pelkällä pannalla. Olen nyt listannut kuonopannan ominaisuuksia.

  • Sitä käytetään lisänä tavallisen pannan kanssa.
  • Koira saa avattua suunsa. Keppejä ja palloja on kannettu eikä panta ole haitannut ollenkaan.
  • Kuonopanta on tarkoitettu koirille jotka vetävät. Se kääntää päätä hihnan suuntaan kun koira vetää ja sivuvaikutuksena hidastaa liikettä.
  • Pannat ovat koirakohtaisia.
  • Pannasta vetäminen on epäterveellistä koiralle ja sinulle. Siksi kuonopanta on hyvä vaihtoehto sille.
  • Kuonopannasta yhtä-äkkiä vetäminen on ehdonton ei. Se kääntää koiran pään kaulasta ja siksi kova vetäminen voi reväyttää siellä olevan lihaksen. 

Suosittelen lämpimästi jokaiselle koiran omistajille. Tämä on nimittäin ainakin meidän arkeamme auttanut suunnattomasti. Tässä vielä Musti & Mirrin video hihnakäyttäytymisestä ja kuonopannasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti